suddrik

Dagbok från Amerikatt

I’m free 24 juni, 2011

Filed under: 2. Living in America,Jobb,Mat & dryck — Suddrik @ 1:14

Idag kom jag 10 min för sent till ledarmötet på jobbet, men hann precis lagom till delen då de skulle överösa mig med beröm. Jag räddade dem i en tid då de stod handfallna, har genomfört med fantastiska resultat och lyckades komma in utan att få en överlämning, samt förenklade för projektledaren som tog över min roll när jag gick. Jag blev rörd, jag känner inte alls att jag varit framgångsrik i den här rollen. Kanske är det bara för att tempot varit alldeles för långsamt för mig.

Lite senare fick jag ett presentkort på Amazon som de närmast sörjande hade skramlat till. Gulliga, gulliga dom! Amy sa att jag hade varit en solstråle, jag tror hon gillade att jag alltid komplimerade henne för hennes alltid lika vackra hår.

Men nu är jag fri igen! Såhär nöjd var jag när jag åkte hem redan vid 2.30 för att lämna tillbaka datan och skriva på non-disclosure-dokument. ”Aahhh…” Imorgon bitti ska jag till gymmet innan jag åker hem och packar. Och på kvällen ska jag på kata-klass med Sanna. Jag tror att resorna fram och tillbaka var jobbigast, jag avskyr att sitta och häcka i tät trafik.

.

Förresten, när jag körde dit imorse så tittade jag på stan och mumlade för mig själv ”fy vad fult”. Så här kommer en liten motvikt till ”I love sunny Seattle”, närmare bestämt, ”meet fugly Seattle”:

Nåväl, jag lovade ju att dela med mig av biskvireceptet, mitt trademark som jag tweakat till vad jag anser är perfektion! English och Swedish.

CHOKLADBISKVIER
18-20 st små

Ingredienser
2 dl sötmandel
1.7 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggvitor

Chokladsmörkräm:
100 g smör
1.5 dl florsocker
1.5 msk vanillinsocker
4 msk kakao (1 dl ger schysst beska)
2 äggulor
(gärna lite smält choklad också)

Chokladglasyr:
200 g mörk blockchoklad

Gör så här:
Sätt på ugnen. 200 C / 390 F. Skålla, skala och mal mandeln.
Blanda mandel, socker och vaniljsocker.

Vispa sönder vitan med en gaffel. Blanda den med mandel och socker till en tjock smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut smeten till runda kakor, lämna lite plats runt varje kaka. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Är de för ljusa så sjunker de när de kallnar. Lossa kakorna och låt dem kallna på galler.

Rör smör, florsocker, vanillinsocker och kakao till en smidig kräm. Rör ner äggulan. Vänd mandelkakorna upp-och-ner och bred smörkrämen på undersidan, toppformat. Låt kakorna stå kallt så krämen stelnar.

Smält chokladen, gärna i en dessertskål som är lätta att doppa i. Doppa kakornas smörkrämssida och låt kakorna stå kallt innan de serveras.

Ps. Går utmärkt att förvara i frysen, låt dem bara tina i kyl så att chokladen inte ”svettas”. Ds.

– – – – –   – – – – –   – – – – –

Swedish chocolate biskvier
18-20 small ones

Ingredients cookie:
1 cup almonds
3/4 cup sugar
1 tsp vanilla
2 egg whites

Chocolate butter cream:
1 stick of butter
3/4 cup confectioner’s sugar
1 tbsp vanilla
4 tbsp (dutch) cocoa
2 yolks
(some melted chocolate doesn’t hurt either!)

Chocolate topping:
200 g dark baking chocolate

*
Scald, peel and ground the almonds. Mix with sugar, and vanilla and add egg whites. It will be something between a batter and a dough.

Spoon pit 18-20 small cookies on parchment paper covered cookie sheet, leave some space, the cookies will melt a little. Bake at 390 degrees F for 10-15 minutes, or until the begin to brown. (350 degrees if your oven can’t be set exactly) Let cookies cool.

Stir or whip roomtempered butter with sugar, vanilla and cocoa to a cream. Add the yolks.

Turn the cold almond cookies over and spread the butter cream on their bottoms, form little peaks. Let the cookies rest in the fridge in order for the butter cream to stiffen.

When buttercream has stiffened, melt the chocolate. A tip is to use a small dessert bowl, which provides depths. About a tsp of coconut oil may be added to smoothen the chocolate.
To the messiest part: now dip the cookies’ butter cream peak sides in the chocolate, put aside and let cool in fridge.

*
These cookies may last for months in the fridge if they’re in a good airtight container.

They can also be frozen, though they should be thawed in the fridge or the chocolate will ”sweat” (that is just a cosmetic issue though).

The procedure is messy the first couple of times, but once you get a hang of it, it’s super simple.

Annonser
 

4 Responses to “I’m free”

  1. Gabriella Says:

    Ska du sluta på ditt jobb ? Vad ska du göra istället 🙂 ? Kul med beröm, man ska alltid suga åt sig 😉

    Angående biskvireceptet, tror du jag kan använda mandelmjöl istället för att mala mandlar ?

    • suddrik Says:

      Vi åker till Sverige den 7/7! Långsemester blir det i år.

      Jag vet inte om det går att använda mjöl. Vanligen är jag bra på att gissa sånt, men jag har alltid använt mandel, förr i tiden mandelmassa. Å andra sidan behöver du inte lyxa med mandelkvar, har du en sån där köksmaskin med knivar i så funkar det. Instinktivt känns det som att det kommer att funka, men kanske inte få rolig konsistens. Eller prova med mjöl, kakorna kommer inte bli oätliga!

      Vill du minska på sockret så kan man nog ta bort 1/3 utan större skillnad i chokladkrämen, ha i socker sist, tillsätt lite i taget och smaka mellan så blir det säkert störtbra. Men till bottnarna ska man nog vara försiktig, sockret håller ihop dem. Kakorna har blivit väldigt utrunna när jag dragit ner på sockret.

  2. saltistjejen Says:

    Vilken härlig avslutning! Är säker på att du var värd vartenda ord!
    KRAM och hoppas ni får en fin Midsommar. Även om ni kasnke inte firar den??

    • suddrik Says:

      Vi firar! Vi ska till en park en dryg kvart härifrån där de reser stång och allt. Får hoppas på bra väder, i fjol var vi i en annan park och firandet var toppen, men det regnade så det var löjligt, väldigt dålig uppslutning. Firar ni?? (Får väl se på bloggen snart om inte annat?) 🙂

      Trevlig midsommar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s