suddrik

Dagbok från Amerikatt

80-talskitsch 16 april, 2011

Filed under: 2. Living in America,Barnen — Suddrik @ 16:09


Alva ser härligt 80-talskitschig ut. Ingen har väl missat ”gråtande barn”-tavlorna?
Anledningen till gråten? Hon petade ner så mycket papper i toan att det blev stopp.

Vår asien-marknad Uwajimaya har försvunnit från Redmond och vi var lite ledsna, men så hittade vi varthän den flyttat, vi var på barnens aktiviteter idag och japp, där bredvid baletten låg den. Alva och jag hade en kvart på oss innan vi behövde hämta Viktor och Sanna från white belt-karaten och kikade in. Det var jättestort och fint, vi ville visa andra halvan av familjen och hämtade dem och åkte tillbaka. De hade just öppnat i dagarna och hade ceremoni med japanska trummor. De kändes i bröstet, jag tror att de ändrade takten på hjärtslagen.

7 trummor och 5 personer som spelade på 3 trummor var… att de inte slog på varandra!

Vi tittade på hela uppvisningen, det är en ”good fortune”-grej. Asiatiska seder uppfattas ofta som rätt fåniga i västvärlden, men att fira sin nyöppnade affär med några trista extrapriser är verkligen inte samma sak. Sedan vi flyttade hit har vi varit på jättemånga olika evenemang som vi aldrig kommit i kontakt med förr, oftast har vi bara trillat in på dem. Förra våren firade vi på både kinesiskt och judiskt vis, de amerikanska firade vi första året för förståelse för dem, men sedan har de fallit i glömska, sånär som på Halloween. Fantastiskt roligt! I Stockholm kom man enbart i kontakt med de där peruanska gatumusikanterna (som jag inte står ut med, det låter så illa!). Vi hade kunnat upptäcka mer om vi letat förstås, men aldrig att något föll sig naturligt. Det är för segregerat, jag har känt till faktumet, men inte reflekterat över hur mycket man missar! Ska det bli ändring på vid återflytten.

Sanna är så besatt av allt japanskt. Hon vill ha japanska kläder nu, gärna trummor också, men nu är det faktiskt stopp. Tur att hon studerar japanska, för hon ska gifta sig med en japan.

Alva gillar svart för hon ska bli ninja när hon blir stor. Så nu har hon också börjat ta det där med karate på allvar. Idag har hon graderats upp till en egen Gi!
(Barnen får inte dräkt förrän de visat sig värdiga, hahaha!)


Heiko dachi!

Viktor håller på att scanna lite reklam åt mig, ska lägga upp den i bloggen imorgon. Barnen har sleepover ikväll, så de ska snart lämnas och sen drar vi ut och shoppar!

Annonser
 

6 Responses to “80-talskitsch”

 1. Pia Says:

  Ah vad underbart! Jag alskar det har naturliga med att ta del av andras traditioner! I Sverige ar det svart, precis som du sager, man knackar liksom inte pa hos grannen och ber att fa fira No Ruz eller Ramadan, aven om det sakert skulle uppskattas! Vi har firat Halloween och vi har varit pa Iftar (nar man bryter fastan pa kvallen).
  Vad tuff hon ser ut i sin gi!! Vill ocksa att mina barn ska lara sig kampsport for att bli ett med sitt koreanska arv men det verkar som det norrlandska ar mycket mer dominant an det koreanska…
  Kram!
  Hon ser sa tuff ut i sin gi!!!

  • suddrik Says:

   Det är ju skitkul att se vad alla gör! Men jag kan inte påstå att jag gjort något annorlunda än någon annan, det är USA som lärt mig att öppna ögonen!

   Iftar har jag aldrig hört talas om, men jag antar att man skulle ha gjort det om man kunnat bara ltie mer om Ramadan… 🙂

   När Sanna skulle börja med karate så nästan tvingade vi henne. Hon gick med på ett provpass och tyckte det var så läskigt. Sen tvingade jag henne dit igen (vill inte att hon ska få några fobier) och efter andra gången var hon fast. Sen går det lite i vågor, på sommaren är det inte lika kul, då är det roligare att ligga nere på playan!

   Förresten, det var lite svårt med exotiskt tema, så det tar mycket längre tid med din teckning än de tidigare. De andra har jag gjort på kanske 10 timmar mer eller mindre i sträck, men den här har jag tagit pauser med för att få inspiration… 1 vecka till lär det nog ta!

   Kram!

   • Pia Says:

    Hej!!! Ingen fara, ta den tid du behover, jag ar sa glad och forvantantsfull och har hittat en fin plats for den!!! Stort TACK till dig igen som tar dig tid att gora den!!!

    Ja, jag visste ingenting om Ramadan, forutom att man inte far ata.. men det ar intressant med de nya traditionerna och i skolan far ungarna lara sig mycket. i Singapore var det mycket Chinese New Year vilket ocksa var spannande.

    Kram!

 2. saltistjejen Says:

  Visst är det fantastiskt om man kan ta del av olika kulturer och traditioner på ett naturligt vis. Just detta är ngt jag älskar med NYC. Att så många kulturer lever så ”enkelt” med varandra. Visst är det seggregerat även här, för det är det. Men man träffar varandra åtminstone via jobb samt att kulturevent etc på stan händer hela tiden. Matmässigt är det ju hela tiden en blandning av olika kulturer och det är härligt!
  Gissar att ni nu bestämt er för att flytta tillbaks till Sverige då? Med tanke på att du skriver att det ska bli ändring senare. Måste kännas skönt för er att ni äntligen bestämt er!!! 🙂
  När blir flytten?
  Här väntar vi nervöst på besked från immigration för att få höra om vår GC-ansökan.
  Kramar!!!

  • suddrik Says:

   NY är himla spännande i sig! Någon gång ska vi dit och spendera åtminstone en vecka för att verkligen insupa atmosfären.

   Vi har… typ halvbestämt oss. Jag vet inte… äh, jag tar och skjuter undan tankarna igen… 😀

   Hoppas det går bra med er ansökan!! Jag ska hålla alla tummar!! (Men det lär det ju göra 😉 )

   Kraaam!

 3. Marie Sjöström Says:

  Tack för en härlig blogg!

  Tänkte höra om ni gillar att resa och i så fall skulle kunna tänka er att publicera en länk till våran klients hemsida?
  Denna artikel har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med.

  Namn: Expedia
  URL: http://www.expedia.se/

  Tack för att ni har tagit er tid och läst. Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad.

  Med vänlig hälsning,

  Marie Sjöström
  OBAN Multilingual


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s