suddrik

Dagbok från Amerikatt

En fråga av vikt 22 mars, 2011

Filed under: 2. Living in America,Mat & dryck,Skillnader — Suddrik @ 12:03

Jag har med mig en påse rostat sjögräs till jobbet. Sitter och sneglar på den och ler lite lyckligt över hur bortskämd man blivit med all fantastisk mat man kan få tag i här. Mångfald och efterfrågan tack vare en stor befolkning gör att man kan hitta jätteroliga saker. Jag menar då inte det raffinerade skräpet, utan såna här ljuspunkter. Sjögräset köpte vi efter kraftverksolyckan (haha, jag stavar som vanligt Kraftwerk och får går tillbaka och ändra) och allt jod redan sålts slut. Just strålning är en av mina största kanske obefogade rädslor. Inte en fullfjädrad fobi, jag har bara sett för mycket katastroffilm (och har inga planer på att sluta. ”Threads” någon?). Ungarna käkade i sig ett paket var på nolltid, jättebra. Jod – check.

Trader Joe's Roasted Seaweed Snack x 6 Packs
Bra oberoende av kosthållning: Sjögräs, matolja, sesamolja och salt.
60 kalorier, 2 g kolhydrat, halva dagsbehovet C-vitamin.

I början var det svårt att hitta något att äta eftersom våra svenne-hjärnor är inställda på radhusbiff, pangkaka, skabett med köffeså och andra självklara middagsförslag. I början hittade vi inte ens ingredienser bra nog för att återskapa vår svenska husmanskost, så vi fick lära om. Jättebra gick det inte, våra lista över middagar som vi går igenom är ganska torftig, men jag antar att hjärncellerna fick jobba lite extra. Med tiden hittades saker som är så gott som omöjliga att finna i Sverige. Det mesta finns på nära håll, eller med gratis hemkörning.

Jag tänker på allt som smakar körsbär som jag är så förtjust i, särskilt Fage-yoghurten som är den enda yoghurt jag nånsin riktigt gillat, på fruitskins, på eko-slaktaren, kalorifria shiritake-nudlar, svamparna jag odlar själv i köket. Nu har jag minne som en mums-mums (som det för övrigt finns på ikea och på tyska butiker!) så jag kommer inte på något mer. Men det är roligt.

Jag har hört att det är konstigt att man går ner i vikt när man flyttar till USA. Det ligger med all sannolikhet till stor del i personligheten, för jag antar att Aftonbladet som vanligt har rätt 🙂 när de publicerar artikeln ”Lider du av nya okända ätstörningen?”, jag är för kräsen och hittade inte en massa skräp att äta när anlände, när jag sedan hittade skräpet var jag redan van vid sundare kost. Personligen tror jag att jag har Asperger för jag är så förbannat oflexibel och trögstartad, jag har trots åtskilliga försök fortfarande inte lärt mig tycka om snuskdrycken i folkmun kallad Kaffe, trots att jag gärna vill. (Koffeinchock någon?)
På något vis saknade jag maten hemma så mycket, det kanske blir lätt att då tröstäta eller att hänge sig till snabbmat, lätt och billigt, men i mitt fall var jag för hängiven min gamla kost att jag kände mig ”otrogen”. Det tar mer tid att trycka i sig t ex en ciabatta om man måste baka den först, särskilt med tanke på att det är en surdeg.

Dags för LCHF-ostkaka, samma lunch som jag ätit varje dag (4 dar i veckan sisådär) i 1½ år eller vad det kan vara. (Förr var det nudelsoppa, i minst 5 år. Jag säger ju att jag är störd!) Sen ska jag knastra i mig lite sjögräs!

Annonser
 

10 Responses to “En fråga av vikt”

 1. urenergi Says:

  Haha jag har också ”en lång startsträcka” precis som Viktor – Asperger? 😉

  Kolla här då 😉 http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/shirataki-nudlar-200-g Finns i asiatiska butikerna med säger Wiwet, av jamsrot står dte på hemsidan men konjakrot på förpackningen…

  Mmm vill smaka seaweedsnacks 😛

  Men kaffet är lika bra att skippa! 🙂

  • suddrik Says:

   Jag tror det var du som sa att det var Asperger från början! 🙂

   Jag frågade farsan om Shirataki när vi var hemma sommaren -09, men då fanns det inte. Lemme tell you om namnet: De heter Shirataki eller Konnyaku, Konnyaku tror jag är det riktiga namnet. Konnyaku är gjort av yam-mjöl. Den där sorten är rätt okej, fast Hungry Girl-varianten är mycket godare… Den har visserligen kanske 50 kalorier per portion till skillnad från de i länken, men finns som bandspaghetti och har gulvit färg istället för att vara genomskinliga. Jag har sjögräspasta i kylen också! Har inte våga smaka än… läskigt!
   Men tack så mycket för länken! Väldigt trevligt att veta! Skitbra när man kör lågkolhydrat eller avstår från gluten. (Undrar om inte jag visste eg… jag tror jag skickade samma länk till morsan för 2-3 veckor sen :-D)

  • urenergi Says:

   Meh jag får ju inte mail om att du svarat! :/

   Haha har ju bloggat om the noodles sen sist (finns en youtubelänk med info mm också)! Pappa vet ju inte vad det är men Wiwet visste direkt när jag sa nudlar och att det stod ”konjaksrot” på en påse… konnyaku – konjak??

   Vafan nu glömde jag ju vårt paket hos morsan igen! Men hon har beställt fler åt oss. 🙂

   • suddrik Says:

    Fan, det har jag inte läst! Kanske har missat nåt inlägg?
    Pappa frågade Wiwet den där gången jag frågade dem. Skönt att det finns iaf…
    men ät inte för mycket, man blir hopplöst dålig i magen.

 2. Monika Says:

  Hej på dig!

  Jag har nu suttit och läst din blogg i timmar! Jag gillar normalt inte ointetsägande inlägg,långa blogginlägg och dylikt. Men din blogg fick mig att fastna och läsa. Har nu läst hela din blogg och du beskriver din vardag bara för bra! Även om dig själv! Känner igen mig själv i mångt o mycket! Jag är 10 år äldre än du men det spelar ingen roll. Ålder är bara en siffra. Men som vi i Sverige rankar högt! Underbart att läsa din blogg! Fortsätt som du är!

  • suddrik Says:

   Åh, tack så mycket!! Vad gulligt av dig, jag blev jätteglad!
   Jag håller med dig där om åldern, trots att jag redan är lite nojig…
   Du råkar inte ha en blogg själv? Man blir ju nyfiken 🙂

   • Monika Says:

    Nej, jag har ingen blogg! Jag bor i Alanya, Turkiet, sedan snart 6 år tillbaka. Stormtrivs med livet här. Här har människorna fortfarande kvar respekten för varandra och en artighet som det nästan inte går att hitta i Europa. Här småpratar man med varandra på gatan, i affären, på restauranger etc. Det går inte en dag utan att jag har träffat på en främling och utbytt några eller många ord. Kvinnor som män och barn!
    Dessutom älskar jag att alltid ha tillgång till färska grönsaker och färsk frukt. Det är något helt annat än det importerade som vi äter i Sverige. Dessutom är ju klimatet helt underbart!

   • suddrik Says:

    I Alanya har jag faktiskt varit! Fast det var säkert 10 år sedan, och bara i ett par veckor och jag fick ingen större känsla för hur folket var. En sak som vi fascinerades enormt hierarkin på restauranger, hur kockarna var de som hade minst erfarenhet och så fick de jobba sig uppåt ända tills de en dag fick jobba med att locka in folk. Fascinerande!
    Frukt käkade vi extrema mängder av! Här i WA är jag besviken på frukt och grönt, jag tycker att utbudet är mycket större i Sverige. Visst finns det vissa saker här som saknas i Sverige, ofta är ju frukt bättre och vi har jordgubbar och blåbär nästan hela året, men andra saker har väldigt kort säsong. T ex så är clementinerna usla här!

    Längtar du hem ibland? Brottas du med samma frågor som vi gör? Finns det något du saknar outhärdligt mycket?

 3. Monika Says:

  Hmm, antingen är jag konstig men jag längtar faktiskt inte ”hem”. Mitt hem är där jag bor! Och där jag trivs och mår gott! Det eller snarare den som jag saknar mest är min son! Men vi pratas vid titt som tätt och han kommer mer än gärna hit! Annars när det gäller Svea så saknar jag inget speciellt förutom lingonsylt ibland 😀 ! Det går att hitta här också men inte så lätt här i de södra delarna! Har aldrig lyckats ännu!

  När det gäller kulturen så saknar jag verkligen ingenting! I Sverige, och i andra länder i Europa, så går allt ut på att göra karriär, visa sig störst, bäst o vackrast. Jag var själv i den karusellen och vill definitivt inte tillbaka till det! Mådde jag gott då? Nej, det gorde jag inte! När jag bytte jobb, eller hade förfrågan om jag ville böra jobba för ett annat företag, så sa sonen åt mig: Mamma, om du inte får si o så mycket i lön så ska du inte ta jobbet! Då var han 12 år gammal! Sunt? Nej, inte enligt mig! Menar hans kommentar!

  Hade först bara tänkt att stanna här i ett år. Ett år blev två och här är jag än! Sonen säger åt mig ”Mamma, stanna där, du mår så mycket bättre där!” Det är en sund kommentar!

  Nu ska jag ut med vovven! I den sköna vårluften som liknar den svenska sommarkvällen!

  Allt gott till dig!

  • suddrik Says:

   Det där är riktigt intressant, jag saknar Sverige av absolut motsatt anledning! Tryggheten i Sverige, jämställdheten som gör att båda makar jobbar, samt den jämna lönesättningen inkl skatten som utjämnar en hel del, gör så kan man jobba med nästan vad som helst. Det är dessutom socialt accepterat. Om någon väljer att vara dagisfröken/majister hela sitt liv så är det okej. Här borta vet alla direkt att ”jaha, du tjänar 1/5 av alla andra i den här byn”, dessutom är man värdelös.

   Jag gillar också den långa semestern, att det är okej att downshifta eller ta det lugnt i några eller många år när man får barn. Skulle det inte vara för att vi saknar arbetsmiljön så extremt i Sverige så skulle vi inte vara så inställda på att flytta hem. (Och jämställdheten förstås, den är Sverige bäst på.) När vi diskuterar karriär här hemma, som när jag bytte från teknik till projektledning, så är pengarna en bisak. Jag väljer jobb efter mina intressen, inte ekonomi, barnen vill jag ska göra detsamma. Fast jag erkänner att när Alva sa att hon ville jobba som STOPP-skylts-hållare vid vägbyggen, då sa jag faktiskt att det var en dålig idé. 😀

   Ljum sommarkväll låter härligt, vi har varit ute och vadat i alger idag!
   Ha det så bra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s