suddrik

Dagbok från Amerikatt

Skolvalets vedermödor 16 februari, 2011

Filed under: 2. Living in America,Barnen,Byråkrati,Plugg — Suddrik @ 1:48

Jag vet inte om jag har gnölat över skolvalet förr, men nu är det dags.

Vi hade vissa planer på att flytta tillbaka till Sverige redan i fjol och jag började undersöka vad som skulle hända med skolan. Men vi hade ju inte ens huset ledigt och att bo på landet och låta Sanna gå i närmsta skolan där (Knutby!!) kändes inte som ett särskilt klokt val. Skolan har hela tiden varit avgörande. Men vid det här tillfället fick jag åtminstone den mesta av informationen jag behövde om skolvalet. Så i januari vid valets början var meningen att jag skulle göra ansökan till skolan inför hösten via skolvalshemsidan. Först var den nere de första dagarna, därefter visade det sig inte alls gå att skapa konto om man bor utomlands, och jag fick vänta på det också, det var något med tekniken. Nästa bakslag var att man ju visst kan börja skolan 1 år tidigare, men man får inte köa via de vanliga kanalerna, således tilläts jag inte skapa konto och ansöka till 6-års för Alva. Yngre barn får ansöka efter skolvalets slut och kommer in i mån av plats.

Orosmoln förstås. Låt mig brodera ut lite. Kindergarten är USA’s 6-års. Alva är förberedd i Pre-K där hon lär sig enkel matte och hon ska kunna skriva 100 ord till sommaren. Kindergarten är sedan som en svensk 1:a, efter årets slut kunde samtliga barn skriva och läsa. Om vi jämför med 6-års, en klass som inte ens är obligatorisk, så de alltså lite före over here. Alltså; inte nog med att Alva om hon börjar 6-års kommer att ligga före från början, så kanske hon inte kommer in alls. Hon skulle alltså få gå tillbaka till dagis. Ungen har haft dagliga lektioner i engelska och matte sedan i höstas.

Så jag har ansökt till maxgränsen 3 skolor för Sanna via webbgränssnittet, samt skickat in pdf-dokument med manuella ansökningar för Alva till desamma, plus ytterligare en manuell ansökan till en friskola där man pratar engelska och är ute mycket (oh dream ON will I!) men bara går upp till 4:an. När beskedet kommer efter 2 evighetslånga månader eller vad det nu kan ta, säkert mer, så kan det bli så att de hamnar i olika skolor eller om vi har riktig otur så får Alva inte plats alls.

Nu ger jag inte upp hoppet riktigt än, vi hade tur både när vi bodde på Kungsholmen och fick plats på Stora Björn som vi inte ens vågade drömma om att komma in på, och i Sollentuna när vi fick platser för båda tjejorna hos Ninging som hade Ur&Skur-verksamhet och backades upp med dagmammekollektiv, så varför inte igen? Två tummar hålles ty alla goda ting är 3. (Apropå det så behöver jag en bebis.)

.

Ållrajt. Nu tänker jag inte säga att ”nämen här i USA funkar det härna sketafint ska ni bara veta kisar” för jag har hört att fallet inte är sådant. Lokalt här hos oss, men inte överallt, precis som jag anar att alla kommuner i Sverige inte fungerar som Sollentuna. Viktor har ett 10-tal kolleger som sökt Kindergarten till sina telningar och tamej17 om inte samtliga är missnöjda. Men vi hör till Audubon Elementary. I regel får man plats på Audubon om man tillhör närområdet, bor man utanför deras karta så får man inte ens söka, flyttar man från området under året så mister man platsen. När skolan blev för full så kortade man helt enkelt ned antalet årskurser från åk K – 9 till K – 7 (tror jag det blev, la inte på minnet eftersom vårt visum enbart räcker till till att Sanna går ut 3:an). Det man däremot inte garanteras är heltid. Barnen går i skolan 8.25-13.30 i Kindergarten, men om man betalar $3300 så kan de gå till 15 likt de övriga årskurserna. (Ja, man går 8.25-15 i varje åk, 1 – 9!) Kruxet är att heltidsklassen är mer eftersökt än den med kortare dagar, varvid lottning tar vid. Sanna fick heltidsplats och nu arbetar vi båda två så vi sökte naturligtvis detsamma för Alvan. Vi sökte för nätt 2 veckor sedan och idag ringde Registrar och berättade att Alva fått plats direkt i första lottningen.

.

Som nämnt är det skolan som avgör valet stanna/åka. Vi var fram tills att problemen uppdagades helt inställda på hemflytt i sommar. Nu känns det inte lika säkert längre. Barnen som varit sugna på att flytta hem har insett att om vi är kvar får de gå i samma skola igen, vilket de har saknat, och de jublar över möjligheten. Så vad jag säger är alltså att vi har ingen jäkla aning om vad som händer, men går det dåligt i svenska skolvalet så lutar det rejält mot bättre-lycka-nästa-gång i svenska skolvalet i januari 2012.

Lite snopet känns det allt. Men jag har verkligen kämpat, jag har mailat med varenda skola i Helenelund där jag har tjatat, bönat och bett. Jag har till och med kontaktat Barn- & Ungdomsnämden. Det sistnämnda var ju rätt fruktlöst, hahaha, vem väntar sig nåt av lokalpolitikerna? Jag har varit involverad så jag känner till arbetstakten de håller…

Jag vet inte riktigt vad jag själv vill. Livrädd för den svenska ensamheten, nöjd med sociala grupperna här och invand på arbetet så är det inte lika lockande med Sverigeflytt längre, inte än i alla fall. Alva vill helst stanna hon också. Viktor och Sanna vill till Sverige. Skolan får alltså välja åt oss.

.

Klart ungen vill bo i Amerikatt, hon är ju cowboy girl.
Hon gick naturligtvis till Pre-K i de här kläderna. Hon vill rida igen, och börja med fotboll. Balett får räcka ett tag.

Alvas Irakiska fröken Vian pratar mycket om hygien och Alva borstar tänderna själv om morgnarna, tack Vian tycker jag, eftersom vi är så dåliga på morgonborstning. På kvällarna borstar mamma eller pappa, åtminstone först.

Annonser
 

2 Responses to “Skolvalets vedermödor”

 1. saltistjejen Says:

  Jisses vad krångligt!!!
  hade ingen aning om att det var såpass komplicerat även i Sverige. Här i USA har jag förstått att det är en djungel, som med så mycket annat som KAN involvera byråkrati… 😉
  Jag förstår att Alva inte är supersugen på Sverige. Hon har ju varit här såpass länge och är så ung att hon säkert knappt ens har så starka minnen av Sverige på samma sätt som Sanna har.
  Jag hoppas att det kommer gå bra för dem och er oavsett vad det blir nu under kommande året. En sak JAG tänkt med oss är att OM vi flyttar hem medan E fortfarande går i skolan/dagis så vill jag verkligen sätta henne i en engelskspråkig sådan. Att hon får behålla detta språk känns otroligt viktigt för jag tror att om de är små och inte går i engelskpråkig skola/dagis så kommer de tyvärr glömma nästan lika fort som de lärde sig språket…?
  Förresten ang ditt tidigare inlägg så tycker jag att Alvabell är skitfint!!!!! Såklart hon ska få byta om hon och ni känner att hon passar i det namnet! 🙂
  Och en sak till, ja är glad att du känner som du gör över att bo och leva där ni gör nu. Det känns som om du mår bättre nu även om det är ups and downs på jobbet. Men så är det ju överallt. Det är jag glad för. Det är viktigt att man mår bra i sin vardag eftersom det är vardag man har nästan jämnt. 🙂

  • suddrik Says:

   Vi har funderat mycket över engelsk skola och hittade ett par stycken.
   Det fanns en i Sollentuna där vårt hus är, men från 4:e klass och uppåt. Den enda för yngre barn på något sånär avstånd (Norrtull) hade 4 sökande för varje plats, inte orkar jag köra dem in till stan heller… så vi bestämde oss för att byta språk hemma istället! Och så får de börja engelsk skola när de är lite äldre.

   Tack för ditt inlägg förresten… jag blev jätteglad 🙂
   Och Alva byter namn hemma nu, står hon fast vid beslutet så får hon byta om något år!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s