suddrik

Dagbok från Amerikatt

Sick…! 30 augusti, 2010

Filed under: 2. Living in America,Barnen,Nyheter — Suddrik @ 23:59

Nu har Alva inte kräkits på 2 dygn, men det har Sanna. 2 gånger idag. Konstig sjuka det här.

.

På nyheterna berättade de om en stigande motorcykelstjärna, Peter Lenz, som dog igår under uppvärmningsvarvet i ett race. Han föll och blev sedan påkörd. Inte en nyhet som vi vanligen brytt oss om, ”den som sig i leken giver” som det heter, men det här fallet var annorlunda. Pojken var 13. Han blev påkörd av en 12-åring. Vi satt med munnarna halvöppna. Vem f*n låter 12-13-åringar köra båge?? De talar om det som en tragedi.

Jag undrar lite hur man pratar nu i hans familj. Att han i alla fall dog när han gjorde det han älskade mest? Eller att han kör med änglarna? Jag tycker mer synd om 12-åringen som oavsiktligt dödade en annan människa.

.

Igår såg vi förresten ett par identiska tvillingflickor med Downs syndrom. Jag trodde inte att det var fysiskt möjligt.

Annonser
 

9 Responses to “Sick…!”

 1. Jessica Says:

  Jag låter min son köra båge. Motocross rättare sagt. Han fick sin första motorcykel när han var fem år gammal. Nu är han 16 och kör fortfarande. Olyckor händer inom de flesta idrotter. Ibland går det riktigt illa tyvärr. För ett par veckor sedan förolyckades en nioåring i en motocrossolycka på en bana där min son kört flera gånger. Visst är det tragiskt och visst tänker man på vad som kan hända ens eget barn, men man kan inte linda in sina barn i bomull. Jag vill att mina barn ska få göra det som dom älskar att göra. Jag skulle inte ta det ifrån dom, för att skydda mig från mina egna rädslor. Min dotter har haft häst sedan hon var sex. Hon har ramlat av MÅNGA gånger och en fått en bruten fot på köpet. Är jag en oansvarig förälder som tillåtit detta? Hon är tjugo år nu och mår hur bra som helst. Jag har lyckliga, friska barn som har haft en rolig och lärorik uppväxt. Deras ord, inte mina. Olyckor kan hända när som helst, var som helst och behöver inte hända när du utövar en sport.

  MVH Jessica

  • suddrik Says:

   Tja, jag vet inte vad jag ska säga. Vi får ju alla göra som vi vill, men jag skulle inte tillåta min 6-åring att köra. Får hon inte testa nu så vet hon ju inte heller om hon älskar det… (vilket jag är säker på att hon, liksom de flesta andra, skulle göra! :-)) Rida får hon, men det är inte jämförbart i mina ögon.

   Som med allt annat så är det en smaksak. Jag håller med om att olyckor kan hända var som helst, men risken ökar om man t ex hoppar fallskärm. Hur som helst så borde detta inte vara en nyhet, en pojke dog, det dör folk hela tiden.

   Tack för ditt inlägg, det var trevligt att höra en annan åsikt!

 2. Men det är väl en jävla skillnad på att ”linda in sina barn i bomull” och låta dem göra livsfarliga grejer! (hockey eller ridning är t.ex. ganska farligt, skador är vanliga, men det inträffar ytterst sällan dödsfall) En trettonåring, och ungen måste ha varit mycket yngre när han började, kan inte mäta farlighet mot rolighet, de har inte den värderingsförmågan. Det finns anledningar till att man egentligen måste vara myndig, dvs vuxen, för att att göra vissa saker, och ja, föräldrar som låter sina minderåriga barn köra motorcykel, hoppa fallskärm, tatuera sig, dricka sprit, hantera vapen och likande brister totalt i sitt föräldraansvar.

  • suddrik Says:

   Jag håller med. Om ungarna ska få göra vad de vill, så skulle min 6-åring spela dataspel från 15.30 till 22 varje dag och hon skulle leva på Mac&Cheese och godis. Det är ju där jag som förälder kommer in. Hon får inte heller leka med knivar. Hon skulle säkert klara av det, men jag vill att hon ska ha alla fingrar kvar när hon blir stor.

   Jag bodde på Mallorca några månader när jag var 17, jag hade en rumskompis från Schweiz, och hon var på mig ideligen om att testa ecstasy. Jag ville (/vågade) inte och jag tror att hon tog det som kritik, och då kom förstås försvaret ”jag har minsann brukat i 8 år och det är inget fel på mig”. Jag vet inte om jag håller med, men det är inte poängen; innebär det att jag borde ha testat?

 3. Jessica Says:

  Visst har killen varit mycket yngre när han en gång började. Men man börjar ju inte att köra 190 knyck ute på banan utan börjar ju såklart lite lättare. Med övning kommer rutin och han hade ju en hel del höga meriter.
  Jag tillåter inte mina barn att hantera vapen, knarka,dricka sprit eller tatuera sig och jag tycker verkligen inte att det är jämförbart. Tycker heller inte om att du insinuerar det i din kommentar.
  Hästar är stora, levande varelser som kan orsaka mycket skada dom också, så det tycker jag inte heller är jämförbart.
  Vi har spenderat otaliga timmar i ridhus och på crossbanor med våra barn och det har varit kvalitetstid med dom.
  Tack vare sporten så vet vi var våra barn är någonstans och dom har aldrig rännt runt på stan och orsakat problem.
  Jag trampade tydligen på någon öm tå här med min åsikt och det var ju inte meningen med min kommentar. Oansvariga föräldrar är vi definitivt inte, så det tar jag inte ens åt mig.

  Jessica

  • Så här är det: Ett barn kan inte avgöra vad som är farligt och inte. En vuxen kan det. Dör eller skadas ett barn i aktiviteter som egentligen är till för vuxna (motorsport, tex. Utan -sport får man ju inte ta körkort förrän man blir arton) är det helt och hållet föräldrarnas fel.

   Att hantera vapen är definitivt jämförbart. Jag vet inte var du bor, men här i USA finns det massvis med föräldrar som kallar skjutande vapensport och låter sina tioåringar hålla på med det. Same difference.

  • suddrik Says:

   Öm tå? Jag förstår inte? Jag är rädd för att tolkar in något som inte finns här. Alternativt projicerar faktumet att det nog inte var min tå…

 4. Jessica Says:

  Den ömma tån är inte din Suddrik, utan verkar tillhöra Tätortstimotej.Jag vet hur det funkar i USA. Jag har bott där och mina barn är födda där. Nu bor vi i Sverige där motorsporten är stor bland både barn och vuxna. Dock kan jag inte uttala mig om skjutvapensporten då där inte finns någon sådan där jag bor.
  Angående ett barns bedömning om vad som är farligt eller inte, så beror det på åldern anser jag. Tycker inte du ska förringa ett barns intelligens…eller föräldrarnas. Jag skulle aldrig sätta min son på en cross och skicka ut honom på banan om han är helt grön. Det säger sig själv att det skulle vara farligt. Dödsfall inom motorsporten när det gäller barn/ungdom, är ovanlig. Du skulle gjort din läxa innan du yttrade dig om det. Säkerheten är hög, reglerna många och skydden håller väldigt hög standard. Vi har väldigt olika åsikter, du och jag och den här disskussionen kan pågå forever. Lets agree to disagree.

  Suddrik- Du har en trevlig blogg och jag kommer självklart fortsätta läsa. Förlåt att det blev en lite irriterad diskussion här. Det var inte min avsikt.

  Jessica


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s