suddrik

Dagbok från Amerikatt

Sentimental hemlängtan 6 december, 2009

Filed under: 2. Living in America,Barnen,Pyssel — Suddrik @ 21:36

Vi har varit på Nordic Heritage Museum idag. De hade luciatåg trots att det bara var 6/12. För oss blev det nästan lite förvirrat, vi firade ju St Nikolaus samma dag (stövlar i fönstret; snälla får godis, dumma får potatis).

Men det var fantastiskt, tårarna lurade i ögonvrårna och jag beklagade mig inför Viktor vilken nostalgisk gammal fjolla man börjar bli. Men han var lika fjolligt rörd han. Skönt att höra för mig som alltid ska spela så cool.

Efter i fjol så vet jag att julen är en känslig tid för oss, det är bara under december (decembrar?) jag längtat ”hem”.

Barnen har pysslat, häftat lucia-kronor av papp, sugrör, gult silkespapper och cedergrenar, vävt hjärtan, knutit smällkarameller.

Det här är inte direkt någon spara-bild, de är grisiga runt munnen av Nikolaus-choklad och ser lite jäkliga ut i hår och kläder… (vi skyndade till gymmet på morgonen och åkte raka vägen därifrån).

Julen är verkligen en våldsam och snuskig tid, med smällkarameller, man slår in klappar, staken står i fönstret och kulorna hänger i granen. Alltmer sällan är julen vit. Många sätter tänderna i skinkor. Usch!

Sanna tränar caroling med girl scouts. Gruppen är mycket större än såhär, kanske var det lite drygt 30 jag såg senast de övade och det lät riktigt bra! Jag har sagt till henne att sluta sjunga i falsett och att ”använda sin egen röst” istället. Det var en jättebra idé, hon låter så mycket bättre nu. 
Det är på onsdag de ska uppträda.

 

5 Responses to “Sentimental hemlängtan”

 1. Saltistjejen Says:

  Du det är lätt att bli överrörd av just luciatåt tycker jag. et är nästan juligare än julen själv i mitt tycke.
  Själv kan jag konstatera att jag dock är tvärtom mot dig. Jag skulle gärna fira jul här utan att åka hem till en massa stress i Sverige. Det är svenska somrarna jag längtar efter. Svenska ljusa sommarnätter i skärgården….
  Men men nu har det blivit jular vi åker hem så det är bara så. Och det blir förhoppnignsvis bra iår med.
  Stor kram!

  • suddrik Says:

   Tja, om vi säger såhär så saknar jag ju inte Sverige utan det svenska. Jag hatar vinterhalvåret i Sverige. Men sommaren är ju också för kort, så det är knappt att jag saknar den heller, man vet ju att det sällan blir mer än ett par veckor riktigt fint väder.
   Jultraditionerna däremot… Jäkla luciatåg!! 🙂

 2. Anne Says:

  Vad fint med luciatåget, av bilden att döma ser det riktigt ”äkta” och proffsigt ut. Svenskt helt enkelt. Jag insåg faktiskt alldeles nyss att jag missat luciatåget här i vår stad. Av nån mysko anledning körde skandinaviska föreningen sin julmarknad och juldag denna helg (lö+sö 5 och 6 december). Det är ju helt fel helg, det är inte så att jag hållit utkik efter luciatåg den helgen, utan snarare börjat kolla nu inför kommande luciahelg men då får jag veta/läser att det hela redan varit och är över. Så nu missade jag både Lucia och deras ”vorm korv”.

  Det var förresten samma med skandinaviska midsommarfestivalen, den ägde rum veckan innan själva midsommarafton. De mixar ju lite hejvilt ibland, datum är inte lika heliga som för oss. Jag menar, för mig ÄR lucia 13 december och det går liksom inte att bara ta det vilken helg som helst i december….

  Jag tycker förresten att du skrev jättebra i ett tidigare inlägg då du skrev nåt i stil med att du längtar inte hem, saknar inte ”hemma” men att du saknar mening. Så kan jag också känna ibland… Jag har dock märkt att många där hemma lätt blandar ihop detta, att om jag inte mår bra här, saknar nåt i mitt liv, vardag med mera. Så beror det INTE på att jag vill flytta hem eller tycker att livet här suger, men många därhemma tolkar lätt in en sämre period som att de tär ett missnöje med livet här. Typ ”kanske ni ska flytta hem nu, här hemma skulle det vara si och så”. Men det är ju inte det en svacka i tillvaron handlar om, inte att jag bor här, utan andra saker.

  Låter det flummigt. Vet inte riktigt om jag skrev det här tydligt och någorlunda vettigt, eller kanske du förstår.

  Kram!

  • suddrik Says:

   Du är inte alls flummig, jag fattar precis vad du menar och håller med! Att sakna saker från det gamla hemlandet borde vara mer naturligt än att inte göra det. Så nej – vi längtar inte hem, eller hur!? 🙂

   (Det finns ju en detalj till, man hade svackor i Sverige också, men det bloggande man ju inte om…)

   • Elke Says:

    Kul det ni diskuterar – jag har själv ”utvandrat” en gång i tiden, till Sverige. Längtade aldrig hem nästan, bara när jag var ledsen för att någon hade varit dum i Sverige, och det hände ju. Jag kände direkt att det var i Sverige jag ville leva. Det är det som är ”hemma” för mig. Finns ingen annan stans jag vill bo. Och då blir det automatiskt för mig att jag inte förstår att folk vill flytta ifrån Sverige, för mig finns ingenting annat. Även om det finns nackdelar även här, men det finns det överallt. Fast jag var bara 13 år förstås.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s