suddrik

Dagbok från Amerikatt

Viktor gästbloggar 14 oktober, 2008

Filed under: 2. Living in America — Suddrik @ 23:53

Samtidigt som Jenny och barnen är ute på sina ävenyr går jag til jobbet, jobbar och går hem. Det kanske inte har framgått tidigare men vi bor så gott som mitt i det stora område som är Microsoft. När jag går till och från jobbet passerar jag bara Microsoftbyggnader. Jag vet inte hur många byggnader Microsoft har här i närheten, men jag jobbar i byggnad 42 och den byggnad som haft det högsta numret som jag hitils har besökt var byggnad 119.

 

På grund av lagarna här i Redmond får byggnader inte vara högre än fyra våningar (ungefär lika högt som trädtopparna) och inte ha mer än två underjordiska parkeringsvåningar. Dessutom verkar det vara mycket restriktivt med att hugga ner träd. I princip behöver man tillstånd för varje träd som huggs ner och Redmond är täckt av skog.

Det gör att det här ”industriområdet” ser rätt speciellt ut med typiskt amerikanska spikraka, oändliga gator och stora, låga kontorsbyggnader insprängda mellan stora tallar och granar. Supermysigt tycker jag.
Hela Microsoft campus är rätt vackert. Men där slutar nog det vackra; inne i byggnaderna ä det så tråkigt och fult som man kan ana. Alla anställda har eget rum, naturligtvis litet och tråkigt, det är dock inga ”cubicles” och inga kontorslandskap.

 

Microsoft står för det mesta man kan behöva för hela familjen (inte bara den anställda), sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, tandvårdsförsäkring, livförsäkring, pensionsförsäkring, gymkort, advokater som hjälper en, transport till jobbet, rabatter och en hel del annat.
Ett exempel är mobiltelefonabonemang, kan man bevisa att man är Microsoftanställd får man 20% rabatt, eller entréavgiften till zoo parken, iställer för 12 dolar var betalar vi bara 3.
Det känns verkligen som att vi bor i Microsoftland.

Bill Gates är ju den person som har donerat mest pengar till välgörenhet.
Microsoft är det företag som donerar mest pengar till välgörenhet per anställd och alla medarbetare uppmuntras att donera pengar eller tid till valfri värgörenhetsorganisation. Om en anställd donerar så kontrar Microsoft med att ge lika mycket, lägger man ner tid så ger microsoft 17 dollar till den organisation där man hjälper till.
Något som är rätt konstigt för en som har flyttat från Sverige, är att det så gott som saknas kollektivtrafik. Alla åker ensamma i sina jättebilar och står i bilköer i en timme när resan ”borde ha tagit” 15 minuter. Seattle med närförorter har tydligen de värsta bilköerna i hela USA.

Man tar bilen var man än ska. Om man jobbar i en byggnad på Microsoft och har ett möte i en annan Microsoft-byggnad tar man bilen. Nu för tiden har de miljöbilar som går skyttetrafik mellan byggnaderna, vill man till en annan byggnad så vinkar man bara till sig (eller beställer i receptionen) en miljöbil som tar en dit man vill. Gratis taxi…
Microsoft har också skapat en ”egen lokaltrafik” som kör anställda till och från jobbet. Små Microsoftbussar som åker fasta turer på fast schema till orter i närheten och stora bussar som åker till Seattle och orter lite längre bort.

 

Annonser
 

2 Responses to “Viktor gästbloggar”

 1. Ullis Says:

  Hej Viktor!
  Kul att läsa lite om vad du håller på med!
  Microsoft land, ja det låter det ju lite som.
  Kram på er!
  Ullis

 2. Barbro Says:

  Tja, vad kul att höra hur du har det. Nog för att man förstod att det var mycket Microsoft men så pass. Väldigt annorlunda mot lilla Marabouland, Väsby alltså…

  Jättekramen,
  Barbro


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s